Ogrzewacz wody do restauracji

Podgrzewacze wody stosowane w gastronomii muszą mieć znacznie większą efektywność c.w.u. niż te stosowane w budynkach mieszkalnych. W punktach takich ważne jest przede wszystkim przygotowanie dużej ilości wody w minimalnym czasie. Pojemnościowe ogrzewacze Junkers model S wyposażone są we własny palnik i podgrzewają wodę bezpośrednio w zbiorniku. Gwarantują natychmiastowy dostęp do ciepłej wody i umożliwiają wykorzystanie jej w paru miejscach w tym samym czasie. Produkowane są tylko w opcji stojącej o poj. 115, 155 oraz 195 litrów. Powinny być montowane we wnętrzu o właściwej powierzchni z dobrą wentylacją. Do pomieszczeń o kiepskiej wentylacji przeznaczone są ogrzewacze Junkers CelsiusSTAR lub Celsius PUR o mocy kolejno 42 oraz 50 kW. Posiadają one zamkniętą komorę spalania dzięki czemu mogą być zabudowane w szafce. Dodatkowo CelsiusPUR funkcjonuje w trybie kondensacji co jest związane z większymi oszczędnościami w zużyciu paliwa opałowego. Podgrzewacze te produkują c.w.u. w sposób nieprzerwany w miarę przepływu wody. Sensor temperatury wysyła informację o zakresie przepływu a inne czujniki zapewniają monitoring temperatury na wejściu oraz wyjściu.Pojemnościowe czy przepływowe podgrzewacze wody zasilane gazem Junkers o wysokiej wydajności zapewnią komfort ciepłej wody w każdym barze.